تاریخ امروز:۱ مهر ۱۴۰۲

بررسی متدولوژی مدیریت پروژه آبشاری

در دنیای پروژه، روش های مختلفی برای مدیریت پروژه وجود دارد. یکی از آن روش ها روش آبشاری یا Waterfall است که به عنوان یک روش کلاسیک و ساده در نظر گرفته می شود.


در این روش خطی، نیازهای ذی نفعان و مشتری، به خوبی مشخص شده و زمانبندی و فازهای پروژه به درستی تعریف می شود و با یک فرآیند پی در پی می توان به اهداف و پایان پروژه رسید. همین!
روش آبشاری خیلی منعطف نیست، خصوصاً در مقایسه با نمونه های مدرن آن مانندAgile . این به آن معنی نیست که از کارایی و ویژگی های کمتر برخوردار است. در صورتی که در پروژه های مناسب استفاده گردد بسیار کارا و کاربردی خواهد بود.
در این مقاله ، همه چیز در مورد مدیریت پروژه آبشار و اینکه چگونه می توانید از این روش برای بهبود نتایج پروژه خود استفاده کنید ، به شما خواهیم گفت.

چرا مدیریت پروژه آبشار بسیار مهم است؟

وقتی که به کلمه “آبشار” فکر می کنید اولین چیزی که به ذهن شما خطور می کند چیست؟
بسیاری از مردم به کلماتی مانند “سقوط آزاد” ، “ارتفاع بلند” یا “جاری بودن” فکر می کنند که کمی کنایه آمیز است، زیرا روش آبشاری با ماهیت ساختاریافته خود، چیزی غیر از انعطاف پذیری است. همه چیز از شروع کار تعریف می شود. نیازمندیهای پروژه، انتظارات ذی نفعان و مشتریان، استراکچر کلی، فازهای پروژه و غیره.
با وجود اینکه روش های مدیریت پروژه جدیدی ابداع شده است، اما همچنان می توانید پروژه های زیادی را پیدا کنید که از روش آبشاری برای مدیریت پروژه استفاده می کنند. مخصوصا اینکه تیم ها از ابتدای کار، تمام نیازمندیهای پروژه را بدانند.
روش آبشاری می تواند یک روش مفید و قابل پیش بینی باشد به شرطی که نیازها تنظیم و از قبل تعیین شده و واضح باشد. همچنین اگر زمان پروژه نسبتا کوتاه بوده و درک درستی از فناوری وجود داشته باشد این روش می تواند روش مناسبی باشد. در غیر اینصورت کارایی زیادی نخواه داشت.
اساساً ، تیم ها دیگر از این روش استفاده نمی کنند مگر اینکه مجبور باشند.
بسیاری از افراد، این روش را، به دلیل طراحی ساده و پرکاربرد بودن آن، ترجیح می دهند. علاوه بر این، نمایش تصویری، درک مراحل پیگیری برای دستیابی به اهداف پروژه و… را برای تیم ها بسیار آسان می کنند.
گزارش سال ۲۰۱۷ موسسه مدیریت پروژه (PMI) نشان داد که هنوز ۵۱ درصد از سازمانها از روش آبشاری، در مقایسه با سایر روش ها برای مدیریت کردن پروژه های خود استفاده می کنند.
در نتیجه به راحتی می توان گفت روش آبشاری تا سالهای زیادی همراه ما خواهد بود.
از دلایل مهمی که از روش ابشاری استفاده می شود می توان به موارد زیر اشاره نمود:

معیارهای ساده پیشرفت پروژه

مدیریت پروژه به روش آبشاری، به لطف نقاط شروع و پایان کاملاً مشخص، اندازه گیری برنامه را بسیار ساده و سرراست می کند. همه افراد درگیر از قبل، کاملاً از دامنه کار آگاه هستند.

ساختار ساده

چرا وقتی می توانید چیزی را به راحتی حل کنید، مسئله را اینقدر پیچیده می کنید؟

مدیریت پروژه آبشاری یک روش بصری است که با استفاده از آن می توانید پیشرفت هر فاز و تحویل هر فرآیند را به شکل مناسبی ملاححظه و بررسی کنید.
از آنجا که این رویکرد کلی، بسیارخوب و کاربردی است؛ درنتیجه بسیاری از تازه کاران در ابتدای شروع کار خود به عنوان مدیر پروژه سراغ این روش می روند.


مستندسازی بهتر و انتقال اطلاعات واضح

هر پروژه مستنداتی دارد که نظارت بر پیشرفت را برای تیم آسان می کند. در حقیقت ، این آبشار به گونه ای طراحی شده است که اگر یکی از اعضای تیم به طور ناگهانی در طی مراحل توسعه از کار دست بکشد ، جایگزین آنها می تواند دقیقاً ادامه کار را پس از ایشان طی نمایند.
پیشنهاد می شود پروژه هایی را به روش آبشاری مدیریت کنید که ویژگی های زیر را داشته باشند:

۱٫ نیاز مشتری به طور مکرر تغییر نمی کند.
۲٫ پروژه ها کوتاه و ساده هستند.
۳٫ فازهای پروژه همپوشانی ندارند.
۴٫ تمام نیازها مشخص است.
۵٫ پروژه ها دارای یک بازه زمانی خاص هستند.
۶٫ محیط توسعه با ابزارها و تکنیک های لازم پایدار است.
۷٫ تمام منابع موجود به درستی آموزش دیده اند.

علاوه بر این، روش آبشاری در مواردی که زندگی انسان در معرض خطر باشد ، ترجیح داده می شود (جایی که یک نقص سیستم می تواند منجر به مرگ شود) ، و امنیت انسانی از همه مهمتر است. به راحتی می توان دریافت که چرا خدمات بانکی ، مراقبت های بهداشتی ، سیستم های کنترل تاسیسات هسته ای ، شاتل های فضایی و غیره از روش آبشاری به جای روشهای چابک استفاده می کنند. همچنین در بسیاری از سازمانها به دلیل استانداردها و الزامات سختگیرانه ای که باید در این صنایع رعایت شود از این روش استفاده می کنند. همانند پروژه های نظامی.

اشتراک‌گذاری