تاریخ امروز:۱۶ خرداد ۱۴۰۲

تجزیه و تحلیل SWOT چیست؟

تجزیه و تحلیل SWOT برای تسهیل نگاه واقع بینانه، مبتنی بر واقعیت، داده محور به نقاط قوت و ضعف یک سازمان، برنامه‌های آن یا یک صنعت طراحی شده است. سازمان باید با اجتناب از اعتقادات از پیش تصور شده یا مناطق خاکستری، تجزیه و تحلیل را دقیق انجام دهند و در عوض، بر زمینه‌های زندگی واقعی متمرکز شود. شرکت‌ها باید از این تحلیل به عنوان راهنما و نه لزوماً به عنوان یک نسخه توصیه‌ای استفاده کنند.

درک تجزیه و تحلیل SWOT

تجزیه و تحلیل SWOT یک تکنیک برای ارزیابی عملکرد، رقابت، ریسک و پتانسیل یک کسب و کار و همچنین بخشی از یک کسب و کار مانند خط تولید محصول، جدا کننده یک صنعت یا نهاد دیگر است.

با استفاده از داده‌های داخلی و خارجی، تجزیه و تحلیل SWOT می‌تواند به یک شرکت بگوید که باید چه پیشرفت داخلی داشته باشد و همچنین به توسعه برنامه‌های استراتژیک کمک می‌کند.

با استفاده از داده‌های داخلی و خارجی، این تکنیک می‌تواند مشاغل را به سمت استراتژی‌هایی که به احتمال زیاد موفق‌تر هستند، هدایت کند و به دور از مواردی باشد که در آن بوده‌اند یا احتمالاً موفق‌تر هستند. تحلیلگران، سرمایه گذاران یا رقبای مستقل تجزیه و تحلیل SWOT همچنین می‌توانند آنها را راهنمایی کنند که آیا یک شرکت، خط تولید یا صنعت ممکن است به چه دلیل قوی یا ضعیف باشد.

تحلیلگران تجزیه و تحلیل SWOT را به عنوان یک چهار ضلعی ارائه می‌دهند. این چیدمان بصری یک مرور کلی از موقعیت شرکت را ارائه می‌دهد. اگرچه ممکن است همه نکات تحت عنوان خاصی از اهمیت یکسانی برخوردار نباشد، اما همه آنها باید بینش‌های کلیدی در مورد توازن فرصت‌ها و تهدیدها، مزایا و معایب و موارد دیگر را نشان دهند.

تجزیه و تحلیل SWOT اولین بار برای تجزیه و تحلیل کسب و کار مورد استفاده قرار گرفت. اکنون اغلب توسط دولت‌ها، موسسات غیرانتفاعی و افرادی از جمله سرمایه گذاران و کارآفرینان استفاده می‌شود.

نقاط قوت (Strengths)

نقاط قوت توصیف می‌کنند که کدام یک از سازمان‌ها برتری دارند و چه چیزی آن را از رقبا جدا می‌کند: یک برند قدرتمند، وفادار به مشتری، ترازنامه قوی، فناوری منحصر به فرد و غیره. به عنوان مثال، یک صندوق محافظت از سرمایه گذاری ممکن است یک استراتژی تجاری اختصاصی تهیه کرده باشد که نتایج ضرر بازار را بازگرداند. سپس باید تصمیم بگیرد که چگونه از این نتایج برای جذب سرمایه گذاران جدید استفاده کند.

نقاط ضعف (Weaknesses)

نقاط ضعف عملکرد سازمان را در سطح مطلوب خود متوقف می‌کند. آنها مناطقی هستند که برای حفظ رقابت، تجارت لازم است: یک نام تجاری ضعیف، گردش مالی بالاتر از متوسط، سطح بالای بدهی، زنجیره تأمین ناکافی یا فقدان سرمایه، از جمله این موارد هستند.

فرصت‌ها (Opportunities)

فرصت‌ها به عوامل خارجی مطلوب اشاره می‌کنند که می‌توانند یک مزیت رقابتی به سازمان بدهند. به عنوان مثال، اگر یک کشور تعرفه‌ها را کاهش دهد، یک تولیدکننده اتومبیل می‌تواند اتومبیل‌های خود را به بازار جدید صادر کند و باعث افزایش فروش و سهم بازار شود.

تهدیدها (Threats)

تهدیدها به عواملی اشاره دارد که احتمال آسیب رساندن به سازمان را دارند. به عنوان مثال، خشکسالی تهدیدی برای یک شرکت تولید گندم است، زیرا ممکن است باعث از بین رفتن یا کاهش عملکرد محصول شود. سایر تهدیدات رایج شامل مواردی مانند افزایش هزینه مواد، افزایش رقابت، عرضه شدید نیروی کار و غیره هستند.

چه موقع تحلیل SWOT انجام شود

تجزیه و تحلیل SWOT می تواند در شرایط مختلفی مورد استفاده قرار گیرد. طبق راهنمای تجزیه و تحلیل SWOT توسط یک صنعت یا بخش خاص محدود نمی شود. SWOT می تواند برای کشف سرمایه گذاری های جدید، محصولات، خریدها یا ادغام ها مورد استفاده قرار گیرد. این می تواند به مشاغل کمک کند تا در اواسط پروژه مسیر خود را تغییر دهند، نحوه سرمایه گذاری، درک رقبا و شناسایی مأموریت برند را برنامه ریزی کنند. SWOT  همچنین می تواند به شرکت های غیر انتفاعی و سازمان های دولتی در مدیریت یا تخصیص کمک های مالی، کمک های مالی و بودجه کمک کند. این یک ابزار تجزیه و تحلیل انعطاف پذیر است که می تواند در طیف وسیعی از موقعیت های تجاری مربوط به همه چیز، از IT گرفته تا بازاریابی گرفته تا عملیات، مورد استفاده قرار گیرد.

نحوه انجام تجزیه و تحلیل SWOT

برای انجام تجزیه و تحلیل SWOT نیاز چندانی ندارید. روند کار می تواند به همان سادگی که انجام می دهید ساده یا پیچیده باشد. این کاری است که می توان در کارگاه ها، جلسات، جلسات طوفان مغزی یا هنگام ارزیابی محصولات یا رقابت انجام داد.

تجزیه و تحلیل SWOT با ذکر اهداف، مشاغل تجاری یا پروژه و شناسایی عوامل داخلی یا خارجی که به مسیر دستیابی به آن اهداف کمک می کند یا صدمه می زند، آغاز می شود. اهداف می توانند شامل مواردی از تصمیمات کوچک یا عمده تجاری گرفته تا محصولات و خدمات جدید یا بهبود یافته باشند. اگر یک هدف قابل دستیابی تشخیص داده شود، فرایند از یک هدف متفاوت شروع می شود.

طبق راهنمای تجزیه و تحلیلSWOT ، سه مرحله اصلی برای انجام تجزیه و تحلیل SWOT عبارتند از:

  1. اطلاعات مربوطه را جمع آوری کرده و تمام نقاط قوت و ضعف شناخته شده فعلی را لیست کنید. این می تواند از طریق گفتگو با دیگران در سازمان یا از طریق جلسات بزرگتر طوفان مغزی حاصل شود. شما باید با سوالات مربوط به هدف SWOT آماده شوید و هدف شما دریافت پاسخ های متفکرانه و بصیرت آمیز از تیم شما باشد.
  2. تمام فرصت های بالقوه موجود برای سازمان را در نظر بگیرید، از جمله روندها و فناوری های آینده.
  3. ماتریس SWOT را مرور کنید تا طرحی تهیه کنید که به هر منطقه شامل همه کارهایی که باید کار کند و هر آنچه که باید تغییر کند، پرداخته است.

تجزیه و تحلیل SWOT به چه نتیجه ای خواهد رسید؟

تجزیه و تحلیل SWOT اساساً راهی است برای تمرکز سازمان بر اهداف، پروژه ها و اهداف خاص. این یک رویکرد سازمان یافته است که به مشاغل کمک می کند راههای بهبود کارایی و بهره وری را شناسایی کنند.

طبق کالجBaruch ، تجزیه و تحلیل SWOT به سوالات زیر پاسخ می دهد:

  • نقاط قوت و ضعف داخلی شرکت شما چیست؟
  • فرصت ها و تهدیدهای خارجی در صنعت شما و محیط آن چیست؟
  • آیا می توان نقاط ضعفی را به نقاط قوت تبدیل کرد؟ آیا تهدیدهایی برای استفاده از فرصت ها وجود دارد؟
  • چگونه شرکت شما می تواند از نقاط قوت و فرصت استفاده کند؟
  • در نتیجه تجزیه و تحلیل SWOT ، شرکت شما چه تغییرات استراتژیکی را می تواند اعمال کند؟

منبع : cio